Milyen fát használjak?

A legjobb és legköltséghatékonyabb fa a száraz hasított nyírfa (északi országok). Ha keményfát éget, használjon külön saválló hamutálat. Természetesen más fafajtákat is használhat. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a fa sűrűsége, annál magasabb a fűtőértéke. Lényeges, hogy a tűzifa alaposan kiszáradjon.

Mennyi fára van szükség a pezsgőfürdő fűtéséhez?

Az évszaktól függően 60–120-liter száraz nyírfa (északi országok) szükséges a pezsgőfürdőt fűtéséhez.

Bsh

 

 

Mire kell figyelni a fűtéskor?

Először is ellenőrizze, hogy van-e víz a kádban! Még akkor is ellenőrizze a kádat, ha előző este már felmelegítette, ettől függetlenül. Ha a lehető leggyorsabban szeretné felmelegíteni a vizet, használjon jó minőségű, száraz tűzifát. A fedél használata (jobban szigetelt) jelentősen csökkenti a fűtési időt. Ennek oka, hogy általában nagy a hőmérsékletkülönbség a kádban lévő forró víz és a külső időjárás között. A tüzelés megkezdése előtt távolítsa el a hamut a hamutartóból és a rácsról. Tartsa magasan a tüzet, és 10-15 percenként tegyen hozzá fát, hogy a tűz ne aludjon ki, miközben felmelegszik. A gravitáció hatására a víz kering (a forró víz felfelé, a hideg lefelé áramlik), és ez a keringés lelassul, amikor a tűz kialszik. Az újbóli meggyújtás és a keringés beindítása időbe telik.

Heating the hot tub with a wood fired stove (1)

Hogyan melegítik a vizet?

A fürdővizet a fatüzelésű kályhával melegítjük, így a fűtéshez nincs szükség áramra. Nem mondta, hogy sokféle vízmelegítő forrás lehet, például gázfűtés; elektromos fűtés; fa pelletfűtés és így tovább. A fűtés során a kályhának tele kell lennie vízzel. Felmelegedve a víz könnyebbé válik és felemelkedik a kályha felső részébe, ahonnan a keringtető csövön keresztül a fürdőbe áramlik. A kádban lévő hideg víz lesüllyed a kályha aljára, és onnan a keringetőcsövön keresztül a kályhába áramlik.

Milyen gyorsan melegszik fel a fürdővíz?

A fürdővíz felmelegedésének sebessége függ a kályha teljesítményétől, a kád méretétől, a tűzifa minőségétől, a külső hőmérséklettől és attól, hogy használjuk-e a fedelet. Nulla fokos külső hőmérsékleten például egy 1450 liter vízzel teli fürdő körülbelül 2-3 óra alatt melegszik fel. A fűtéshez legjobb, ha száraz, apró darabokra hasított fát használunk. Ha nagy, nedves fadarabokat használunk, a fűtés akár kétszer annyi ideig is eltarthat.

Heating the hot tub with a wood fired stove (4)

Kérdések?
close slider
×