Kültéri szauna eladó – kerti szauna

Kültéri szanunák – Útmutató

Csökken a kinti hőmérséklet, késői napkelte és korai napnyugta: a tél mindenki számára borongós és sivár élményt nyújthat. Minden évszaknak megvannak a maga küzdelmei és nehézségei, és vannak módszerek, amelyekkel leküzdhetjük az év minden időszakának egyedi kihívásait és problémáit. Ha a télről van szó, talán az egyik leghatékonyabb, de kevésbé ismert módja annak, hogy feldobja hangulatát és jól érezze magát, ha kültéri szaunát telepít a kertjébe. Minden hasznos információt összegyűjtöttünk Önnek, és ezt az útmutatót azért írtuk, hogy megismerhesse, miért és hogyan lehet a szauna olyan hihetetlenül hatékony és megtérülő befektetés.

A szaunák mechanizmusa és célja mögött meghúzódó koncepció őszintén mondható, hogy zseniális, és bár néhányunk számára viszonylag újdonságnak tűnhet, a valóság az, hogy a szaunákat a világ más részein már több száz éve használják. A tapasztalatlanok alapján könnyen azt gondolhatja, hogy a szauna rendkívül drága beruházás, de az északi országokban, például Finnországban, messze nem számít luxuscikknek. Finnország lakosságának több mint fele ugyanis szaunázik otthonában.

Tekintse meg értékeléseinket

Miért jó választás a szauna?

Figyelembe véve, hogy a skandináv nemzetek lakosai a leghosszabb, legkeményebb és legdurvább telekkel néznek szembe, mint más országok lakói, nyilvánvaló, hogy a szaunák nagy népszerűségnek örvendenek ezekben a régiókban. A rendszeres szaunázás, még ha csak napi néhány percig is, számtalan egészségügyi előnnyel, valamint érzelmi, pszichológiai és fizikai jótékony hatással bír. A szaunák elsősorban úgy működnek, hogy növelik és fokozzák a véráramlást az egész testben, így a jobb keringés általában javítja az általános egészségi állapotot.

A szaunaterápia évszázadok óta létezik, és ideális környezetet biztosít a lazításhoz és a kikapcsolódáshoz. A hő éppolyan fiatalító, mint nyugtató hatású, továbbá gyorsítja a szívet, tágítja az ereket, és lehetővé teszi a vér szabadabb áramlását. Ez a fokozott keringés számos előnyt kínál az Ön számára, az intenzív fizikai aktivitás és testmozgás okozta izomfájdalmak enyhítésétől az ízületek mozgásának segítéséig. 

OLVASS TOVÁBB

Azok, akik mozgásukban korlátozottak vagy fájdalmasan mozognak olyan állapotok miatt, mint például az ízületi gyulladás, gyakran enyhülést tapasztalnak a szaunázás általi fokozott véráramlástól.

Jelentős előnyökkel jár a mentális és érzelmi jólétére is. Úgy tűnhet, hogy a stressz korunk általános jellemzője lett, és a napi rutinunk közepette szinte lehetetlennek tűnik, hogy időt találjunk az öngondoskodásra és a személyes fejlődésre. Ha otthonában szaunázik, a pihenés csodálatosan megnyugtató oázisa pár lépésnyire van Öntől. Akár úgy dönt, hogy bezárkózik saját szaunájába, akár barátaival és családjával osztja meg az élményt, olyan lesz, mint egy személyes gyógyfürdő, amit akkor használhat, amikor csak akarja.

A tökéletes szauna vásárlása

A fiziológiai és érzelmi előnyök mellett a szauna kiváló módja annak, hogy megnyugtató és békés menedéket teremtsen otthonában. A kerti szaunák többféle hagyományos és modern stílusban is elérhetőek. Léteznek klasszikus hordószaunák, ha alapvetően skandináv típusút választana, vagy ha egy modernebb stílusúra vágyik, akkor találhat hibátlanul megtervezett pod-szaunákat is. A mechanika is többféleképpen megtervezett, és lehetősége van fa- vagy elektromos kályhák közül választania attól függően, hogy melyik fűtési mód a legegyszerűbb vagy a legvonzóbb az Ön számára.

OLVASS TOVÁBB

Függetlenül a költségvetésétől vagy a preferenciáitól, minden bizonnyal találunk az Ön számára egy megfelelő szanua típust. A szauna méretét illetően, egy hasznos ökölszabályt be kell tartania: minden ember számára két láb szabad helyet kell hagyni – attól függően, hogy a szaunát kizárólag saját célra tartaná fenn, vagy pedig közös szaunaterápiás foglalkozásokra, eldöntheti, hogy mekkora szauna az ideális az Ön számára.

Bár vannak olcsóbb alternatívák, mint például a „csináld magad” szaunák, fontos szem előtt tartani, hogy még ezek az olcsóbb opciók is akár néhány ezer dollárba, fontba vagy euróba kerülhetnek. A szauna azonban korántsem egy ideiglenes beruházás, hiszen az elkövetkező években otthonának szeretett és értékes elemévé válik.

fatüzelésű hordó szauna

Hagyományos szaunák

A hagyományos szaunákat „száraz szaunáknak” is nevezik, és ezeket hagyományosan Finnországban használják, a feltalálásuk országában. A száraz vagy hagyományos szaunák teljes mértékben különböznek a nedves szaunáktól, amelyek valójában nem szaunák a szó legszorosabb értelmében. A nedves szaunák pontosabb definíciójuk szerint gőzkabinok, mivel áramlásgenerátorral forralják fel a vizet, így párát engednek a légmentesen záródó kamrába, ezáltal nedves hőt generálva.

 

OLVASS TOVÁBB

Az útmutatónkban ismertetett szaunák azonban hagyományos szaunák, és teljesen más módon hoznak létre száraz hőt. A száraz hő előállításának legrégebbi módja a fatüzelésű kályha használata, ahol egy merőkanállal vizet öntenek egy szaunavödörből a forró kövekre. Ez bizonyos mértékű nedvességet hoz létre, de közel sem olyan mennyiséget, mint egy gőzfürdőben – ahol elegendő páratartalom van ahhoz, hogy víz lecsapódjon a falakon.

Alternatív és modernebb módszer a száraz hő előállítására az elektromosság. Ilyenkor egy villanykályha fokozatosan melegíti fel a szauna köveit, és az eredmény még a fatüzelésű kályha által termelt hőnél is szárazabb. A villany- és fatüzelésű kályhák is használhatók kültéren, és a hagyományos szaunák talán egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényelnek vízbekötést – ami viszonylag egyszerűvé teszi a telepítést. Sőt, a hagyományos szaunák rendelkeznek egy szellőzőnyílással, amely biztosítja, hogy folyamatosan friss levegő áramoljon be és ki, megakadályozva a túl nagy mennyiségű pára felhalmozódását.

A szauna vásárlásakor az egyik fő szempont, hogy villannyal vagy kályhával működjön. Az elektromos szaunánál mindössze egy megbízható és biztonságos áramforrás kell – és ez lesz a döntő tényező a szaunának elhelyezésében, különösen azért, mert sem az elektromos, sem a fatüzelésű szaunák nem függnek a vízvezetéktől vagy a folyóvízellátástól. Tekintettel arra, hogy a fűtőelemek és a világítás működéséhez áramforrásra van szükség, egy kültéri elektromos szaunát stratégiailag kellene elhelyezni valamilyen főszerkezet mellett.

Alternatív megoldásként vásárolhat egy fatüzelésű szaunát, hogy élvezze azt a luxust, hogy a szaunát teljesen a hálózatról lekapcsolva üzemeltetheti. Így a szauna gyakorlatilag bárhol telepíthető, akár a kertben vagy a hátsó udvarban is. Az elektromos szauna lehetővé teszi az áramfogyasztás egyszerű és hatékony mérését, valamint lehetőséget biztosít egy termosztát használatára a szauna hőmérsékletének szabályozásához. A fatüzelésű szauna hőmérsékletét viszont úgy kell szabályozni, hogy a nyílásba kerülő fa mennyiségét szabályozzuk, vagy a szauna ablakait ennek megfelelően nyitjuk és zárjuk.

Egyedi szaunák

Számtalan gyönyörű kivitelű, formájú és típusú szaunát vásárolhat online. Lehetősége van testreszabni azokat, amennyiben nem bánja, ha egy kicsit többet kellmköltenie, mint egy kész modell esetében. Ha egyedi szaunát szeretne, a választási lehetőségek száma szinte végtelen, ez pedig a tökéletes alkalom rá, hogy életre keltse kreatív elképzeléseit.

OLVASS TOVÁBB

A szaunák hihetetlenül szép elemei lehetnek kertjének, és ez csak növeli otthona szépségét és értékét. A LED-es világítás például varázslatos és elbűvölő hangulatot kölcsönöz a szaunának, különösen este vagy éjszaka. Vannak olyan lehetőségek is, mint például egy hangulatos kis terasz kialakítása bájos fapadokkal, redőnnyel ellátott ablakokkal vagy akár egy házikó stílusú tetővel. Akár belső öltözőt vagy panorámaablakokat is beépíthet szaunájába – bárhogyan is alakítja ki szaunáját, az minden bizonnyal kertje kedvelt és gyakran használt eleme lesz.

Ezek a személyre szabott szaunák ugyan nagyobb kezdeti befektetést igényelnek. A „csináld magad” szaunakészletek tekintetében viszonylag korlátozottak a lehetőségek és az anyaghasználat, bár szabadon díszítheti a szauna külsejét és padlózatát. Ennek ellenére a szauna minden egyes elemének és funkciójának pontos kiválasztásának lehetősége vonzó választássá teszi a személyre szabott opciót.

kültéri fatüzelésű szauna

„Csináld magad” szaunák

A drágább, személyre szabott szaunák költséghatékonyabb alternatívája a „csináld magad” szaunakészlet, amelyet előre kivágott elemekből és lapra csomagoltan szállíthatunk házhoz, hogy saját tempójában állíthassa össze, vagy akár meg is bízhat valakit, aki összeállítja Önnek. Ez egy nagyszerű választás, ha nem érzi úgy, hogy a személyre szabott szauna a megfelelő választás az Ön számára, függetlenül attól, hogy ez az otthona vagy kertje mérete vagy személyes preferenciái miatti döntés.

Ha egy „csináld magad” szaunakészletről van szó, néhány fontos dolgot szem előtt kell tartania. Ezek egyike, hogy a csomag tartalmazza az összes szükséges elemet, de a padlót vagy a külső burkolatokat nem. Pozitívum viszont, hogy így tetszés szerint díszítheti szaunája padlóját és külsejét. Egy másik jelentős előny, hogy a „csináld magad” szaunakészletek általában olcsóbbak az előre elkészítettekhez képest, ami azt jelenti, hogy amennyiben fontos szempont az Ön számára az ár, akkor ez a legideálisabb választás!

 

Fényűző skandináv minimalizmus

A szaunák vonzóak egyszerű és természetes kialakításuknak köszönhetően, de ez nem jelenti azt, hogy korlátozottak lennének a lehetőségek a kültéri kerti szaunák méretét, kialakítását vagy stílusát illetően. Például a szauna finnországi eredetének hagyományait valóban tiszteletben tarthatja egy zuhanyzós szauna megvásárlásával. A zuhany lehet a szaunán belül vagy kívül, mint különálló egység, bár ha a szaunán belül van felszerelve, akkor döntő fontosságú gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, hogy a fa elemek ne rongálódjanak meg. Egy másik népszerű lehetőség az öltöző beépítése, amely kényelmes helyet biztosít a ruhák és törölközők azámára a szaunába lépés előtt.

OLVASS TOVÁBB

Egy szauna nem csak szép, hanem egy hihetetlenül sokoldalú is. Akár „csináld magad” szaunakészletet, akár egyedi építésű szaunát, kompakt függőleges modellt vagy több ember befogadására alkalmas hordószaunát választ, vagy elektromosat, vagy fatüzelésűt, a lehetőségek szinte végtelenek.

A szaunák minden igénynek megfelelnek a kellemes, szabadidős és terápiás időtöltéshez. Csupán napi néhány percig tartó szaunázás is számos érzelmi, fizikai és pszichológiai előnnyel jár az Ön általános egészsége és jóléte szempontjából. A szaunában eltöltött pillanatok igazán élénkítő és megnyugtató élmények, javítják a keringést és enyhítik a stresszt. Amellett, hogy növeli otthona értékét és kertje szépségét, az az érték és nyugalom, amelyet egy szauna hoz a mindennapi életébe, valóban páratlan, és minden befektetést megér.

Lépjen kapcsolatba velünk

Több mint 10 éves tapasztalattal, hibátlan kivitelezést kínálunk!

Termékeink ötvözik a modern pezsgőfürdő kádak előnyeit a tradicionális luxussal, hogy páratlanul pihentető élményt nyújtsanak Önnek.

Kültéri szauna

3350
9.8

Sok egyedi dizájn

10.0/10

Különféle fűtési lehetőségek állnak rendelkezésre

9.5/10

Különböző méretek

10.0/10
Kérdések?
close slider
×