Az ilyen pezsgőfürdőt sokféle néven ismerik: fából készült pezsgőfürdő, fatüzelésű pezsgőfürdő, fatüzelésű pezsgőfürdő, fával működő pezsgőfürdő, fával fűtött pezsgőfürdő és így tovább. Ez mindig egy meleg vízzel teli kötetet jelent a saját kertjében. Több gyakran feltett kérdésre is válaszoltunk a – „Mi is az a jakuzzi című cikkben. Itt egy kicsit mélyebben elmerülünk a legnépszerűbb 2020-as modellben.

Ezúttal a legnépszerűbb – a legkelendőbb – modellünket, a wellness Royal-t mutatjuk be. Ez egy fatüzelésű pezsgőfürdő beépített fűtőberendezéssel és fúvókákkal – buborékokkal – masszázs funkcióval.

Ennek a modellnek a főbb részletei az alábbiakban olvashatók:

 • A jakuzzi belseje üvegszálas anyagból készült, fehér (enyhén krémszínű), szürke vagy kék színben. A falak nem egyenesek, hanem enyhén kúposak, azaz lejtősek, így nagyobb ülőhely-kényelmet biztosítanak.
 • Kívülről fából készült, pontosabban: Thermo fából; Az ilyen fa színe sötétbarna, ugyanolyan szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, mint a többi fafajta, de kevésbé tágul vagy zsugorodik a nedvességváltozás hatására.
 • Fűtőelemként egy beépített fatüzelésű kályha szolgál. Egy 316-os rozsdamentes acélból készült (klórozásra alkalmas) 35 kW teljesítményű fatüzelésű kályha. A kémény hővédelemmel van ellátva. Csak elektromos fűtőtesttel vagy mindkét fűtőtesttel is rendelhető.
 • Teljes hőszigetelés: a falak, a padló és a fedél szigetelése.
 • Szigetelt üvegszálas fedél a jakuzzival megegyező világos színben. Szigetelt bőrfedéllel is szállítható. Ez nem karcolja meg a pezsgőfürdő felső peremének felületét.
 • Méretek: magasság belül 0,95 m; Külső magasság 1,04 m; Átmérő: kívül 2,0 méter; belül – 1,80 méter. Ez azt jelenti, hogy a medence tartalma körülbelül 1300 liter (a töltöttségi szinttől függően). Könnyen elfér egymás mellett 6-8 felnőtt. A 2 m belső átmérőjű modell is elérhető, és kb. 8-10 ember férne el benne.
 • Wellness elemek: légbuborékos masszázs rendszer és hidromasszázs rendszer (vízörvény);
 • Belül világítással: összesen 2x LED világítás automatikus színváltás funkcióval;
 • Fából készült lépcső a belépéshez;
 • Fa lapátok a víz felkavarásához;
 • Pohártartó az oldalán;
 • Külső csap csatlakozó darabként a pezsgőfürdő alján a víz könnyű leürítése érdekében;
 • A vízápoláshoz klórgranulátumot, 5 az 1-ben ápoló multifunkciós tablettát (az adagoló úszóban), pH-mínusz granulátumot, flokkulálószert használunk.
 • A víz tisztán tartásához erősen ajánlott a homok- és UV-fényszűrők használata.

Pezsgőfürdő fűtés – előnyök és hátrányok: fakályha kontra elektromos fűtés

A fatüzelésű kályhával működő pezsgőfürdők esetében 3 típust kell megkülönböztetni:

 • Külső kályha: Itt a víz a csöveken keresztül kering, és így a kályhában lévő tűz melegíti fel. Ezt a fűtőberendezést, ahogy a neve is mutatja, a jakuzzi mellett helyezik el kb. 50-70 cm távolságra.
 • Belső kályha (snorkel-fűtő): Itt a kádnak ez a része el van választva, és a kályha közvetlenül a vízben helyezkedik el. A biztonság érdekében elegendő távolságot biztosít egy korlát. A víz közvetlenül a kályha körül áramlik, és az fűti fel.
 • Integrált kályha: A belső és a külső kályha keveréke. Kívülről egy nyílás van a fa elhelyezéséhez. Belülről nem látható a kályha. Be van építve a fadíszítés és az üvegszálas héj közé. A külső kályhához hasonlóan a víz is a csöveken keresztül folyik.

A külső kályha előnye a beépített kályhával szemben, hogy nem foglal helyet a kád belsejében, ami azt jelenti, hogy a belső tér nagyobb. Ez több helyet jelent az ülőhelynek. Másrészt ez azt is jelenti, hogy több vizet kell felmelegíteni. A hátránya természetesen az, hogy a kandallónak helyet kell találni a jakuzzi mellett.

A beépített kályha feletti domborulatot azonban nem tartjuk rossznak. Inkább a gyermekeinket szolgálja, mint egy további területet a játékhoz. Vagy néha az üldögélésre.

Fűtés elektromos fűtéssel?

A fa alternatívája a megfelelő elektromos kályha. Itt azonban mindenképpen szem előtt kell tartani az áramköltségeket. Egy például 6 KW-os elektromos fűtőberendezésnek több órát vesz igénybe a víz felmelegítése, és óránként alig 2 euróba kerül.

Vannak kisebb, 3 KW-os fűtőkészülékek is, amelyek nem fogyasztanak annyi áramot, és csak egy euróba kerülnek egy óra üzemidő alatt, de kétszer annyi ideig tart a melegítésük is.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy az ilyen elektromos fűtéshez vagy egy külön szivattyúra, vagy egy homokszűrő rendszerre (amely beépített szivattyúval rendelkezik) van szükség, hogy a fűtéshez a vizet átpumpálják a fűtésen.

Az egyik leghasznosabb lehetőség az elektromos fűtés részleges automatizálásának lehetősége. Vezérelheti a telefon alkalmazásán keresztül, vagy integrálhatja az otthoni automatizálási rendszerbe, például az Alexa vagy a Google Home rendszerbe.

A pezsgőfürdőkhöz való fűtőberendezések összehasonlítása

Összehasonlítva és figyelembe véve a költségeket (beszerzési költségek, villamosenergia-fogyasztás) azt gondolnánk, hogy a fafűtés kínálja a legnagyobb előnyöket. Azonban szem előtt kell tartani, hogy a felmelegedési fázis több órát is igénybe vehet még fa használata esetén is. Különösen a hideg évszakban.

Ökölszabály egy megfelelő méretű és kb. 1500 literes fatüzelésű kályha használata esetén: a víz óránként kb. 8 fokot melegszik. Ez soknak tűnhet. 5 fokos külső hőmérséklet esetén (késő ősszel, kora tavasszal, télen néha még ennél is alacsonyabb) 4 órára van szüksége ahhoz, hogy a vizet kádhőmérsékletűre (37 fok) melegítse. A kádat megfelelően szigetelni kell, és a világítást el kell zárni.

Ez a hideg évszakban nem feltétlenül jelent gondot, tavasszal és nyáron pedig természetesen gyorsabban megy. Azonban figyelembe kell venni, hogy a szomszédok gyakran kint vannak, a szennyes kint lóg, és az ablakok is nyitva vagy hajtogatva vannak. Ha aztán füst- és tábortűz szaga van, biztosan nem lesz mindenhol öröm. És nem csak rövid időre, vagy csak egy napra gondolok. Hanem sokszor órákig és egész délután és bármikor, amikor fürödni akarsz.

A hideg, sötét hónapokban ez nem probléma, mert senki sem ül órákig a teraszon, vagy szellőztet végig. A világos hónapokban azonban ez problémát jelenthet. A vita elkerülhetetlen a sűrűn lakott lakóövezetekben! Legyen ezzel előre tisztában, mielőtt a pezsgőfürdő fűtőberendezése mellett dönt.

Természetesen a füstöt egy kicsit minimalizálhatja, ha megfelelően szárított fát vesz, és a tüzet szélesre nyitott ajtóval égve hagyja, de így is sokat fog füstölni. Erre az egyik legjobb megoldás a fapelletes kádmelegítő vagy az említett elektromos fűtési lehetőség.

Ajánlásunk ezért a fatüzelésű kályha és az elektromos fűtés kombinációja.

Nem feltétlenül egyszerre fűtünk, hanem inkább összehangoljuk a fűtési ciklusokat egymással. Például gyakran nagyon későn vagy nagyon korán begyújtjuk a kályhát. Legalábbis igyekszünk azt az időt kihasználni, amikor a szomszédok általában nem tartózkodnak kint.

A kánikulánk ilyenkor sokáig tartja a hőmérsékletet. Egy hideg éjszakán (12 óra néhány fokos külső hőmérséklet mellett) kb. 6-8 fokkal hűl le.

Kérdések?
close slider
×