A hagyományos pezsgőfürdő fából készül. Így fürödtek az emberek a régi kastélyokban. Az akkori pezsgőfürdők azonban kályha nélkül készültek, a vizet kívülről melegítették, majd beleöntötték. A modern pezsgőfürdőkbe fakályhát építenek be, amely a vizet fürdőhőmérsékletre melegíti. A pezsgőfürdők különböző méretekben készülnek 2-től 16 főig, a legnépszerűbbek a 4-6 személyes kádak.

Hogyan használják a pezsgőfürdőt?

A jakuzzit egész évben a szabadban használják, fűtött és hideg vízzel egyaránt. Sokan egyszerre fűtik a jakuzzit és a szaunát, és felváltva használják a kettőt.

Mennyi a fából készült pezsgőfürdő élettartama?

A fatüzelésű pezsgőfürdő külsejét évente lenolajjal vagy faápoló olajjal/ápolószerrel/lakkozással kell kezelni. A fából készült anyagokat nem beltéri használatra használják. A belsejét a legjobb túrószappannal, szódabikarbóna oldattal vagy hasonlóval és kefével tisztítani. Ez 10-15 évre növeli az élettartamot.

A pezsgőfürdő alapja?

A fából készült pezsgőfürdőnek stabil, vízszintes és teherbíró felületre van szüksége.  Kavics, zúzottkő, kövek (járda vagy hasonló) jól megfelelnek erre. A humuszos és füves területek nem alkalmasak erre. A helyi adottságoktól függően előnyös lehet a vízelvezetés. Alapozásra vagy emelvényre nincs feltétlenül szükség. Biztosítani kell, hogy a kád alatt a levegő tudjon keringeni, és a nedvesség el tudjon távozni.

Hogyan működik a fatüzelésű pezsgőfürdő?

A legjobb módja a feltöltésnek, ha kerti slagot használ, és a hordót 4/5 részben feltölti vízzel. Legalább 3 cm víznek kell lennie a kályha felszíne felett. A kánikula semmiképpen sem lehet üres!

Tűzveszély és helyrehozhatatlan károk keletkezhetnek!

A forró kádat fűtéskor mindig vízzel kell megtölteni.

Használhatja a vízvezetékből, a tóból, a folyóból vagy a tengerből származó vizet.

A víz felmelegítése +35 és +38 Celsius-fokig történik.

A vizet csak akkor engedjük ki a kádból, ha a kályha teljesen kihűlt. A jakuzzit nem kell minden nap üríteni.

Mennyi ideig kell fűteni?

A fürdővíz felfűtési ideje számos tényezőtől függ:

* A pezsgőfürdő méretétől;

* Külső hőmérséklet;

* Szélviszonyok, elhelyezkedés;

* a pezsgőfürdőnek van fedele igen / nem;

* a fa minősége;

* Évszak stb. A felmelegedés körülbelül 1,5-4 órát vesz igénybe.

Nyáron a víz nagyon sokáig marad a jakuzziban. Erre oda kell figyelnem?

Ha a víz nyáron nagyon sokáig marad a jakuzziban, algák jelenhetnek meg. Keressen különböző vízápolási lehetőségeket. Homokszűrővel és UV-fénnyel tisztíthatja a vizet. Sokat segít az aktív oxigéntabletták bekeverése.

Télen a víz nagyon sokáig marad a jakuzziban. Kell erre odafigyelnem?

A jakuzziban lévő víz nem fagyhat be teljesen, ez károsíthatja a jakuzzit. Az átfagyás elkerülése érdekében megteheti:

 • Fűtse fel a jakuzzit;
 • -Megakadályozhatja a befagyást fűtőkábellel és hőmérsékletérzékelővel;
 • Ürítse ki a jakuzzit;
 • Tegyen nagy hungarocelldarabokat a vízbe, hogy a jég összenyomja a hungarocelldarabokat, és a jakuzzi ne sérüljön meg;
 • Kapcsolja be a szűrőszivattyút a jakuzziban.

Hogyan kezeljük a kinti kályhát télen?

A kültéri fakályhákat duplafalú, vízhordó vízmelegítőként tervezték. A víz a gravitáció segítségével kering a jakuzzi és a kályha között. A kályhában nagyon kevés víz van.

 • Ügyeljen arra, hogy a kemence ne tudjon teljesen befagyni;
 • Ürítse ki teljesen a kemencét, ha várhatóan hosszabb ideig nem fűtenek. Ehhez zárja el a kád csatlakozóit, nyissa ki a kályha leeresztő dugóját, vagy ürítse ki a kádat a kályhával együtt;
 • Ha a kemence véletlenül átfagyott – ne indítsa el a fűtést!

Az új jakuzzim szivárog. Elromlott?

Mielőtt először megtöltené, tudnia kell, hogy a fából készült pezsgőfürdő nem azonnal szivárgásmentes. Amikor először használ egy új fából készült pezsgőfürdőt, normális, hogy a pezsgőfürdő kezdetben szivárog. A víz szivároghat a padlón, a falfugákon vagy a pálcák között. A fának először fel kell tudnia szívni a vizet, majd kitágul és tömít.

Veszély:

Ez idő alatt nem szabad újra meghúzni a kádpántokat.

A fának képesnek kell lennie elegendő vizet felszívni, és a kád magától tömít.

Amikor először használ egy tiszta fából készült pezsgőfürdőt:

– Először töltsön bele kb. 10 cm vizet, és hagyja a kádat egy éjszakán át állni. Így a padlódeszkák kitágulnak és a padló tömít.

– Ezután töltse meg a kádat – lassan, 10 cm-es lépésekben. A deszkák ugyanilyen lassan szívják magukba a vizet, és ugyanilyen lassan záródnak le.

A fából készült pezsgőfürdőm sokáig üres volt, és most szivárog. Mit tegyek?

Szivárgó pezsgőfürdő esetén először a padlót kell tömíteni. Ne töltse meg azonnal teljesen a jakuzzit, a víz feleslegesen kifolyna. Ez idő alatt a jakuzzipántokat nem szabad meghúzni.

A fának képesnek kell lennie elegendő vizet felszívni, és a jakuzzi önmagát tömíti.

Pontosan ugyanazt a folyamatot kell újra elvégeznie, mint a fent leírtak szerint. A fából készült pezsgőfürdő első alkalommal történő használata.

A fa jakuzzi hosszú ideig üresen állt, és most teljesen kiszáradt. A szalagok leesnek. Most már használhatatlan a jakuzzim?

Nem, a jakuzzi ettől nem vált használhatatlanná. Figyeljen a következőkre:

 • A pántok alatt 3-4 csavart forgasson a fába;
 • Használjon rövid csavarokat, amelyek nem hatolnak át a pálcákon;
 • Ha a pántok rendkívül lazák, óvatosan húzza meg a pántokat, amíg a pálcák egyenletesen és szilárdan a talajhoz nem érnek;
 • Töltsön kb. 5-10 cm vizet a hordóba, az aljának lassan le kell tudnia záródnia;
 • Ne feledje, hogy a hevedereket folyamatosan, lassan engedje el;
 • Ha a fa nem tudja magába szívni a vizet, mert a hevederek túl szorosak, a forró kád nem fog tömíteni, és a víz szivárogni fog.
Kérdések?
close slider
×